Illeszték gyártás a XXI. században

2020.04.09

Illesztékek gyártása

Mi a Belsound-nál elsődleges célként tűztűk ki, hogy a lehető legmodernebb technológiával a lehető legjobb, legmagasabb minőségű illesztékeket gyártsuk a betegek, illetve a partnereink részére!Az egyéni fülillesztékek súlya, szerepe megváltozott a technológia fejlődésével, de abban mindannyian egyetértünk, hogy nagyon fontos, mind a mai napig megkerülhetetlen eszköze az ellátásnak. A gyártástechnológia alapvetéseiben változott meg az elmúlt években. A változás magában hordozza a fejlődés lehetőségét, aminek elsődleges haszonélvezői a hallássérült emberek. Egyre jobb anyagokból, egyre pontosabb, kiváló minőségű illesztékeket vagyunk képesek gyártani.A hagyományos kézi gyártást az elmúlt években felváltja, felváltotta a 3D technológia. Amikor mi 6 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy a Belsound-al belevágunk az illesztékek és hallókészülékek gyártásába, nem is volt már értelme máson gondolkodni, mint a 3D-n. A kollégák az eltelt idő alatt folyamatosan képzéseken vettek részt a nyomtatót, az anyagokat, a szkennereket, illetve a szoftvereket gyártó cégeknél és sikeresen begyűjtötték a nemzetközi eredményeket, tapasztalatokat a témában. Nagyban megkönnyítette viszont a munkát a hagyományos gyártásban megszerzett több évtizedes tapasztalatuk. De mint minden új út, amire az ember rálép, nehézségekkel és kudarcokkal van kikövezve. Mi is így voltunk ezzel, de mára már egy olyan rendszert tudhatunk magunkénak, aminek mind az emberi, mind pedig a technológiai háttere teljes.
De vázlatosan nézzük meg hogyan is néz ez ki...? Mik az alapvető különbségek, előnyök és persze nehézségek, mert van ilyen is, a hagyományos kézi gyártással szemben.

  1. A füllenyomat levétele még igazán nem megkerülhető, habár létezik már fülszkenner, de a technológia még meglehetősen drága, így ennek a bevetése még várat magára. Tehát lenyomatot szkenneljünk és a szkennelt fájlt tároljuk.
  2. A kapott STL-fájlt egy célszoftverrel szerkesztjük a kívánt munkadarabnak megfelelően. Ez az első nagy különbség a hagyományos gyártással szemben. Itt tudjuk megadni az összes paramétert, illesztéket, ház típust, furatot, gyári számot stb...
  3. A kész szerkesztett fájlt/fájlokat a nyomtató speciális szoftverének a segítségével rendezzük és a nyomtatóra küldjük WI-FI, vagy vezetékes kapcsolaton keresztül.
  4. A nyomtatót előzőleg kalibráljuk, ez napi szintű művelet, majd a megfelelő anyaggal való feltöltés után indulhat a nyomtatás.
  5. A kinyomtatott ház/illeszték ekkor még nincs kész, ekkor következik a nyomtató által megkezdett kémiai folyamat lezárása. Ez az utómunka az egész folyamatot nézve a legsérülékenyebb rész, nagyon könnyen lehet hibázni, itt kellett nekünk is sokat tanulni és tapasztalni.
  6. Az utómunka több részből áll és eléggé anyagfüggő folyamat. A fizikai tisztítás után egy levilágító, általában LED, berendezéssel zárjuk a folyamatot, mely folyamatok helyes időtartama, intenzitása a sikeres gyártás alapfeltétele.
  7. Ha ezekkel mind rendben vagyunk, jöhet a lakkozás, hangvezető csövek ragasztása, vagy készülék összeépítés és lakkozás.

A fenteb leírt folyamat nagyon vázlatos és sok olyan műveleti rész van, amit a soron következő hírlevelekben részletesebben tárgyalunk. Ilyenek lesznek a 3D anyagok, amikről most kevés szó esett, illetve a gyári számozás/anyag összefüggése, a termék nyomon követés fontossága.

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Elérhetőségeink

Az alábbi formában tudodsz elérni minket

Belsound Kft.

1122 Budapest, Városmajor utca 20.

+36-30-789-9124

info@belsound.hu